14 marca 2012, w środę, dzieci i młodzież z Juchowa spotkały się w Klubie Koniczynka, na terenie Fundacji im. Stanisława Karłowskiego, i przygotowały wspólnie potrawę Kurczak a la kebab z sałatką i frytkami. Pomieszczenia Klubu wypełniły się rozmaitymi zapachami ziół i przypraw, ożywione zostały wszystkie zmysły łącznie z estetycznym. Gdy już potrawa była gotowa, dziewczyny profesjonalnie nakryły do stołu i rozpoczęła się degustacja przygotowanej potrawy
To wspólne działanie dzieci i młodzieży odbyło się w ramach warsztatów kulinarnych wpisanych w program edukacji ekologicznej pt. „Cztery pory roku w ogrodzie ekologicznym i kuchni,” który jest dofinansowany przez Gminę Borne Sulinowo i realizowany w ramach projektu pedagogiczno – społecznego Fundacji im. Stanisława Karłowskiego w Juchowie.
Na wspomniany program składają się: 1) uprawa przydomowego ogródka oraz 2) warsztaty kulinarne. Dzieci i młodzież będą więc, zgodnie z rytmem pór roku, uprawiać przydomowy ogródek ekologiczny na terenie naszej Fundacji, a wyhodowane warzywa i zioła wykorzystają podczas warsztatów. Młodzi adepci sztuki kulinarnej będą zatem zgłębiać tajemnice kuchni regionalnej oraz tradycje kuchni wybranych krajów Europy i świata, a także poznawać zasady zdrowego odżywiania się (w myśl propagowanych idei UNESCO). Będą również prowadzić własne książki kucharskie - Vademecum młodego kucharza. Warsztaty kulinarne już ruszyły,
czekamy jeszcze na nadejście wiosny, by rozpocząć prace w ogródku ekologicznym.
Tu jest link do albumu fotografii Cztery Pory Roku projekt kulinarny 2012 w Klubie Koniczynka - kliknij
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz